суботу, 22 жовтня 2016 р.

Реформа освіти: яких змін зазнає школа в Україні?

   До 1 класу 12-річної оновленої школи діти підуть у 2018 році. 6 жовтня 2016 року Верховна Рада прийняла проект закону "Про освіту" у першому читанні.
 Про це повідомляє:
                                                                             http://osvita.ua/school/reform/52
Як відбуватиметься перехід на  12-річну  освіту, яким буде підхід до перепідготовки вчителів?

У початковій школі 1-2 класи мають бути перехідними, це адаптаційно-ігровий цикл. На сьогодні таким є 1 клас, учні в ньому не отримують домашніх завдань і оцінок. Так само пропонують звільнити від них і другокласників.


  У базовій середній освіті перший цикл навчання також є адаптаційним, він триватиме 5-6 класи. Далі по 9 клас відбуватиметься базове предметне навчання.

Закінчуватимуть школу за двома напрямами: академічним і професійним, причому за обома отримуватимуть необхідний обсяг знань, визначений стандартом повної середньої освіти. Але академічний напрям даватиме поглиблене вивчення окремих предметів, а професійний – орієнтовану на ринок праці підготовку до професії. Іншими словами, до ліцею підуть ті, хто планує отримувати вищу освіту, а решта опановуватимуть профспеціальності.​

Етапи освіти
     
Початкова освіта
     
Базова середня освіта
    
Профільна середня освіта
Тривалість

4 роки

5 років

3 роки
Вік учнів

6-9 років

10-15 років

16-18 років
Класи

1-4

5-9

10-12
Заклад

Початкова школа

Гімназія

Ліцей або заклад професійної освіти
Після кожного рівня учні проходитимуть Державну підсумкову атестацію (ДПА), після 12 класу – зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), результати якого використовують для вступу до вищого навчального закладу. Розглядають можливість складання ЗНО і після 9 класу, щоб визначити подальший вектор профілізації: академічний чи професійний.
Зміниться підхід і до підготовки вчителів.
Міносвіти розробляє нову Концепцію педагогічної освіти, яка визначатиме обсяг та якість знань, які повинен отримати майбутній педагог.

  Передбачено два механізми перевірки кваліфікації педагогів: атестація і сертифікація.

  Атестація вчителів – обов’язкова, її треба проходити не рідше ніж раз на п’ять років. Це перевірка відповідності працівника посаді, за її результатами присвоюють кваліфікаційні категорії й педагогічні звання. В разі незадовільних результатів, за рішенням атестаційної комісії вчителя можуть звільнити.

Сертифікація вчителів, за законом, це «зовнішнє оцінювання фахових знань педагогічного працівника (у тому числі з педагогіки та психології, практичних вмінь застосування сучасних методів і технологій навчання) з метою визначення відповідності рівня його професійних компетентностей вимогам професійного стандарту». Її проходитимуть добровільно, за ініціативою самого вчителя. Якщо перевірку пройдено успішно, вчителю видають сертифікат на 5 років. Протягом дії цього сертифікату він отримуватиме щомісяця додатково 20% посадового окладу.

В подальшому сертифікованих педагогів залучатимуть до аудиту в інших закладах освіти, розробки й акредитації освітніх програм.



Немає коментарів :

Дописати коментар